Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Rafael Figueras Auladell

Sant Feliu de Guíxols, 1906 - 1989


Músic.

rafael-figueras-auladell02Nascut en el bressol d’una antiga família de músics guixolencs, amb fortes arrels també en el veïnat de Solius, el jove Rafael va aprendre les primeres lliçons de solfeig, harmonia i composició de la mà del seu pare, Agustí Figueras i Bolívar. Alumne avantatjat del gran compositor local Juli Garreta i Arboix, compaginà l’aprenentatge musical amb el treball de sabater, primer al costat del seu cunyat Josep Anglada, i després dels tres anys reglamentaris d’aprenent, se n’anà a la població de Sant Celoni com a anyer –oficial sabater de segona–, i hi va treballar en un taller de fabricació de sabates. Allà, entre la feina i l’obligat desplaçament a Barcelona, com a alumne de l’acadèmia Marcos, on ensenyaven el perfeccionament del tallatge i la confecció de sabates, va formar part de la cobla Art Musical de Sant Celoni (1923), i, cinc anys després, escriuria la seva primera sardana, Muntanyes regalades (1928).

L’any 1929, establert definitivament a Sant Feliu i amb taller al carrer Sant Martirià, va començar a treballar en la seva producció musical. D’aquesta època són les sardanes El gorg de les goges, Mar matinal, Els roserars de s’Adolitx, Xerrameca, El pelegrí de Tossa, Brinca que brinca, Apa, minyons, cap a ballar o La sardana del jovent, entre moltes altres.

Rafael Figueras compaginaria aquesta faceta artística amb la participació a les cobles Joventut Artística, de Sant Feliu (1925), La Principal de l’Escala (1928) o La Principal de Sant Feliu de Guíxols, que dirigia el seu pare (1930). Així mateix, prendria la direcció artística de la coral Nova Gesòria entre els anys 1930-1933, 1935-1951 i 1957-1960, entitat que amb anterioritat havien dirigit els mestres guixolencs Lluís Badosa i Padrosa i Josep M. Vilà i Gandol.

rafael-figueras-auladell01Formà també part d’orquestrines i cobles locals i provincials com el Dazzling Jazz (1932), al costat de Santiago Irla i Sardó, Joaquim Balmaña i Canet, Josep Isern i Valls, Agustí Bañeras i Joan Gironella, com també del Quintet Garreta (1935), de grata memòria per a molts conciutadans d’aquella època, dels Víctors (1943-1954) –amb els preuats músics guixolencs Arseni Roig i Ponsjoan, Antoni Carbonell i Cosp, Arcadi Berga i Viladevall, Ramon Pla i Pla i Valentí Rourich i Nadal–, i també de La Selvatana de Cassà de la Selva (1955) o la Cobla Iris de Salt (1959), entre moltes altres.

A la dècada dels anys quaranta, escrigué nombroses sardanes, entre les quals destaquen La festa de Cadaqués, Viladrau o S’Agaronenca. Professor de tible, tenora i flabiol, fou també president de l’agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu. L’any 1963 actuà a Mèxic amb la cobla que acompanyà el grup folklòric català de Ribes de Freser, de viatge cultural per aquelles contrades. Rafael Figueras compondria també la música dels gegants i capgrossos (o “cabeçuts”, el castellanisme amb què se’ls coneixia) de Sant Feliu, i finalitzaria la seva producció amb les darreres sardanes dedicades a entitats i gent relacionada amb la cultura i els costums catalans, com les titulades Els dansaires del Montclar, L’aplec de Pedralta, Colla guixolenca, Colla Rossinyols i A Josep Illa (dedicada al sardanista secretari de l’agrupació Amics de la Sardana).

L’any 1973, l’agrupació sardanista local li va retre un homenatge en honor a la seva llarga trajectòria musical, en el qual varen sortir a col·lació els seus mèrits i les seves qualitats musicals dins el món de la sardana.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos