Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Pere Rius Calvet

Barcelona, 1865 - Cerdanyola, 1937


Industrial.

pere-rius-calvet02Promotor dels banys i la urbanització de Sant Elm. Fabricant i propietari –conjuntament amb els seus germans Joan i Maria– d’una fàbrica d’estampats de teixits situada al carrer Núria del barri de Sant Martí de Barcelona, era cunyat de l’artesà jardiner guixolenc Joan Arxer i Ferrer. Precisament l’any 1918 Rius i Calvet va comprar el xalet de can Malionis i els antics Banys d’en Baldomero, esperonat per la visió urbanística del seu cunyat Arxer.

Amb la compra posterior de diverses finques per urbanitzar la muntanya de Sant Elm, va reformar i transformar en uns sumptuosos banys el Balneari de Sant Elm (1922), una veritable fita comercial i turística per a la ciutat guixolenca. D’aquesta manera, entre els anys 1922 i 1931, Rius va promoure l’anomenada ciutat jardí de la urbanització Sant Elm, i per a fer-ho, va adjudicar la gestió constructiva per a l’edificació d’una sèrie de moderns xalets al comerciant de Sant Feliu Joaquim Rodríguez i Barrera.

pere-rius-calvet01Home obert i enraonador, Rius fou sempre considerat un guixolenc més, pel gran afecte que sentia cap a la nostra ciutat. Encara que es pugui pensar que aquest hisendat promogué aquella urbanització com un negoci més, el cert és que Rius no arribà a treure mai grans beneficis del projecte. L’interès amb què tractà els seus afers comercials a la nostra ciutat (Banys de Sant Elm, urbanització, ermita de Sant Elm, masia de Vista Alegre, etc.) li féu cercar la utilitat i el benefici general de la comunitat, abans que el seu guany personal.

La vida familiar de Pere Rius va estar marcada per la tragèdia, en morir els seus dos fills: Martí, als quinze anys d’edat, i Pere, amb només deu. Malgrat això, amb l’ajut de la seva esposa Mercè Coll –traspassada l’any 1925– i amb l’estimació de la seva filla Rosa –que moriria de malaltia a Sant Feliu l’any 1937–, tingué ànims encara per a veure la seva aportació al desenvolupament urbanístic i residencial d’un sector de la població.

pere-rius-calvet03En esclatar la Guerra Civil (juliol de 1936), fou pres per un grup de milicians guixolencs que l’anaren a buscar a la seva residència de can Malionis. Retingut unes quantes hores per una capciosa denúncia d’un llogater, fou deixat en llibertat i marxà ràpidament a Barcelona. Dissortadament, però, al mes de febrer de 1937 fou novament pres a Barcelona i executat poc després prop de l’església de Cerdanyola, per ésser considerat un ric hisendat a favor del moviment nacional.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos