Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Pau BARTUMEU BATLLORI

Barcelona, 1874 - Girona, 1937


Militar.

bartumeubatlloripau02Malgrat haver nascut a la Ciutat Comtal, Pau Bartumeu era fill d’una familia originària de Sant Feliu. Aquí va passar la seva infantesa al costat del seu germà Benet (Sant Feliu 1882) –que amb el temps esdevindria agent d’assegurances marítimes–, fins que al mes de desembre de 1893, als dinou anys d’edat, va ésser destinat com a recluta al batalló de caçadors de Llerena, aquarterat a Vitòria. Deu mesos després va ascendir a caporal, i un any després a sergent (gener de 1896).

bartumeubatlloripau01A mitjan mes de febrero d’aquell darrer any, Bartumeu va ser enviat amb el seu regiment a l’illa de Cuba, on va entrar en combat amb les forces insurrectes de l’illa. Va prendre part en els acarnissats combats a Bejucal i Regla, i va construir posicions i forts per a l’Exèrcit, mentre participava activament en la custòdia de trens carregats de proveïments i municions. Per serveis de campanya, va ser nomenat segon tinent al mes de març de 1898, quan comptava vint-i-tres anys. Bartumeu va participar també a la desastrosa guerra Hispano-nord-americana (abril - agost de 1898), que va acabar amb el domini espanyol d’aquella illa antillana. Repatriat cap a la Península, va seguir la carrera militar, amb plaça a Girona, on se’l designaria per al càrrec de caixer i administrador de reclutament de zona.

Ascendit a primer tinent d’Infanteria de l’escala de reserva (1906), a Bartumeu –que solia passar els dies de permís a Sant Feliu– li serien concedides les medalles commemoratives del Centenari de la Batalla de Puente Sampayo (Pontevedra) i del Centenari dels Setges de Girona, el 1910. L’any 1932 es llicencià amb la graduació de capità de l’Exèrcit (1915), quan ja era posseïdor de diverses condecoracions i creus militars al valor, entre les quals, la creu de la Reial i Militar Orde de San Hermenegildo.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos