Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Margarita Wirsing Bordas

Sant Feliu de Guíxols, 1911 - Barcelona, 1995


Professora i escriptora.

margarita-wirsing-bordas01El seu pare, Frederick Wirsing, d’origen alemany, nascut a Frankfurt am Main, es va domiciliar a Sant Feliu l’any 1906 per assumptes relacionats amb la indústria surera. Amb el temps, es va casar amb la guixolenca Rosalia Bordas i Vicens, nascuda a Portimão (Portugal), on els seus pares, Emili Bordas i Marimon i Modesta Vicens i Mauri, havien anat a residir un cert temps també per negocis relacionats amb el comerç del suro (1887-1893).

La Margarita realitzà els seus primers estudis al col·legi de les monges de Sant Feliu. Més tard, es va matricular a l’Institut General Tècnic de Girona, situat al carrer de la Força, on faria el batxillerat (1922-1928), al costat de futures eminències professionals com Lluís Antoni Santaló, Pigem i Serra, Font i Pagès, Tarrús, Salvatella i molts altres.

Entre els anys 1928 i 1933 va cursar la carrera de Física i Química a la Universitat de Barcelona, en la qual destacà com una brillant universitària, amb diverses matrícules d’honor. D’aquesta manera, amb la llicenciatura acabada, fou designada per a regentar interinament el càrrec de professora de matemàtiques del Col·legi Subvencionat de Segon Ensenyament de Sant Feliu, situat a l’actual plaça del Mercat, quan comptava només vint-i-dos anys d’edat (febrer de 1934). Allà, sota la direcció de Josep Maria López Aguilar, iniciaria la seva valuosa tasca docent, i, tres mesos després, seria nomenada secretària del centre pel Ministeri d’Instrucció Pública.

margarita-wirsing-bordas07En esclatar la Guerra Civil espanyola (1936), Margarita Wirsing fou escollida comissaria directora de l’institut guixolenc de Segon Ensenyament (agost de 1936). En aquells anys, a banda de dirigir el centre (1936-1939), la Margarita organitzà actes d’homenatge a l’Exèrcit Popular, i va fer igualment diversos parlaments en defensa de les llibertats dels pobles (1938). Acabada la contesa, va patir la depuració del personal docent, per la qual fou inhabilitada durant dos anys per a l’exercici de l’ensenyament, com també per a qualsevol càrrec directiu, tant de caràcter públic com privat.

Aquella dècada esdevindria la més difícil per a una persona que, pedagògicament, s’havia demostrat l’ànima de l’educació secundària a la nostra ciutat. Haurien de passar, però, encara uns quants anys per tal que remuntés els efectes d’aquella ignominiosa depuració. Impulsora de l’Institut d’Estudis Guixolencs i del Liceu Abat Sunyer a l’inici dels anys cinquanta, esdevindria redactora en cap d’Àncora (1956), setmanari del qual més tard seria directora (1961-1972). La seva vitalitat i el seu bon fer en l’àmbit de l’educació van permetre la creació del nou centre d’ensenyament mitjà Liceu Abat Sunyer, al sector de Sant Elm (1965), del qual seria també la directora (1965-1967) i la cap d’estudis un temps (1967-1968).

Esposada amb l’industrial surotaper Joan Albertí i Salip, l’any 1965 seria distingida amb el premi Colegiado de Mérito pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia, Lletres i Ciències del Districte Universitari de Catalunya i Balears per la seva important tasca docent. Conferenciant de prestigi i articulista (sota el pseudònim de L d’Andraitx) del Diari de Barcelona i de la Revista de S’Agaró, a la dècada dels anys setanta es traslladà a la Ciutat Comtal, on va fer classes als col·legis Lleó XIII, Infanta Isabel d’Aragó i Narcís Monturiol. L’any 1993, l’Associació Turística Guixolenca (ATG) li atorgà la III Porta Ferrada d’Or, en reconeixement a la seva continuada dedicació en pro de la cultura i el turisme de la ciutat de Sant Feliu. Pocs dies abans de morir, Margarita Wirsing veuria publicat el seu llibre Volves. Crònica d’un any.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos