Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Lluís Lloansí Marill

Sant Feliu de Guíxols, 1914 - Barcelona, 2009


Músic.

lluis-lloansi-marill01Fill de Joan Lloansí i Garcés, d’ofici taper, i de Francesca Marill i Vilanova, domiciliats al carrer dels Metges, en Lluís va rebre les primeres nocions musicals de la mà del seu germà Just, tot i que qui va despertarli les inquietuds per la música fou, sens dubte, el seu mestre Josep M. Vilà i Gandol. A l’edat de vint anys s’inicià com a músic d’orquestrina local, tocant el piano i dirigint l’agrupació local Modern Jazz (1935) al costat dels músics guixolencs Joan Dispès, Albert Granolleras, Lluís Garreta, Josep Mir i Josep M. Arenas.

En esclatar la Guerra Civil l’any 1936, l’orquestra fou col·lectivitzada, i, conjuntament amb altres músics locals, Lloansí passà a formar part de l’orquestra del Cinema Vidal durant un període que, d’altra banda, seria relativament curt, en marxar de Sant Feliu al mes d’agost d’aquell mateix any per anar a residir a Sant Joan les Fonts.

L’any 1940 va traslladar-se a Barcelona, on faria de pianista i alhora dirigiria l’orquestra Barcino, que tenia la seu a l’Orfeó de Sants. Malgrat no dedicar-se professionalment a la música, la seva gran passió –es dedicà a la comptabilitat d’empreses–, la seva producció musical s’inicia l’any 1942, quan compongué, dins la seva primera època, les sardanes Sol i maig, Hivernal, Maria Josepa, Mar bella o La millor del roserar, entre altres. L’any 1959 va rebre el trofeu Sant Jordi, instituït pel Cercle Sardanístic de Barcelona, per les sardanes Gentil i Flor de neu, en el Concurs de Música Barcino, durant el concert d’estrena de les obres guanyadores.

lluis-lloansi-marill02Al llarg de la seva carrera musical, el mestre Lloansí va dirigir –a més de la Barcino– les cobles Barcelona i Ciutat de Terrassa, i és autor de gairebé una trentena de sardanes de gran qualitat i excel·lent lirisme i harmonització. Com a bon guixolenc, algunes de les seves sardanes porten títols dedicats a Sant Feliu i la seva rodalia, com les titulades S’Adolitx, Punta Prima, Bell-lloc o L’ermita de Sant Grau. D’altra banda, va compondre tres obres de format lliure que varen merèixer honroses distincions: Preludi i dansa –tal vegada una de les seves peces més notables–, La darrera florida o l’obra per a dues cobles i timbales Fantasia lírica, estrenada a Barcelona, al Saló del Tinell, per les cobles La Principal del Llobregat i Mediterrània, dirigides pel mateix autor.

Lluís Lloansí, que estava esposat amb Eusebia Méndez i García, va ser un dels impulsors del Festival de la Porta Ferrada de la nostra ciutat. En vida va rebre nombrosos homenatges a la seva trajectòria artística, tant a Sant Feliu, la seva ciutat de naixença, com a Barcelona, on residí habitualment. L’any 1999, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va atorgar-li la medalla al Mèrit Musical, en reconeixement a la seva labor professional al servei de la nostra dansa, la sardana.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos