Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Lambert Font Gratacós

Besalú, 1896 - Girona, 1980


Prevere.

lambert-font-gratacos01Arxiver municipal i conservador del museu. Estudià al seminari conciliar de Girona i fou ordenat sacerdot el 18 de desembre de 1920. El seu primer destí parroquial seria Torroella de Montgrí, on restà com a vicari fins a mitjan dècada dels anys vint. Traslladat més tard a la parròquia de Sant Feliu, sembla ser que tingué algunes desavinences de contingut social amb mossèn Camil Geis i Parraguera, que se solucionaren quan aquest darrer abandonà la nostra població per exercir el seu ministeri a la Cellera de Ter.

Fervent amant de Sant Feliu i la seva història, i molt vinculat al tarannà catolicosocial de la ciutat, l’any 1929 va promoure la restauració de l’ermita de Sant Elm amb l’ajut econòmic del seu propietari, l’industrial barceloní Pere Rius i Calvet. D’aquell mateix any és la publicació del llibret titulat Ermita de Sant Elm, en el qual mossèn Llambert, amb pròleg d’Agustí Casas i Vinyas, escriuria el significat d’aquest nom guixolenc, juntament amb alguns retalls de la seva història.

La dècada dels anys trenta esdevindria important per al prevere per les accions que engegà en benefici del patrimoni i tradicions de Sant Feliu, tot això sense descuidar l’educació religiosa de la ciutadania guixolenca. Fundà el setmanari local La Costa Brava (1930-1936), d’ideal catòlic i orientat políticament cap a la Lliga Regionalista, en el qual publicà nombrosos articles d’investigació.

lambert-font-gratacos02Especialment crític seria amb el Govern de la República i amb l’espoliació feta dels tresors artístics de la catedral gironina durant la Guerra Civil (tapís del Gènesi, retaule major, el Codi de Beda de Sant Fèlix, etc.), que durant el conflicte varen anar a parar al museu Jeu de Paume de París, i després a la Maison Laffitte. Al mes de setembre de 1939, mossèn Llambert aniria a París en representació del bisbe gironí, acompanyant el comboi de recuperació d’objectes artístics de l’expedició organitzada pel Servicio Militar de Patrimonio Artístico Nacional.

A Sant Feliu, organitzaria la catequística parroquial, l’escola de catecisme i el casal d’estiu, com també el cor parroquial. Amb el concurs de l’associació Amics de l’Art Vell, realitzaria la primera rehabilitació del conjunt del monestir i la Porta Ferrada, i fou també l’ànima de la festa de l’aplec de la Verge del Bon Viatge, amb processó inclosa, fins a l’ermita de Sant Elm (1955).

Al llarg de la seva carrera eclesiàstica, a cavall entre Sant Feliu i Girona, i un cert temps a Las Palmas de Gran Canaria (1947), on se li atorgà la canongia de la catedral, aprofitaria per escriure el llibre Gerona, la Catedral y el Museo Diocesano. Proclamat director diocesà de la secció de Propaganda Catequística de la Doctrina Cristiana, i professor de litúrgia i arqueologia i de pedagogia catequística del seminari de Girona, fou també director del Museu Diocesà de Girona. Traslladat a Madrid el 1958, fou nomenat director tècnic del Secretariat Nacional de Catecisme d’Espanya, tal vegada el càrrec més important de la seva llarga i laboriosa vida religiosa. I, de retorn a Girona, la Santa Seu el féu prelat domèstic de Sa Santedat. Pedagog religiós de treball constant, hom el recorda per l’àmplia recerca i la divulgació de nous mètodes per a l’ensenyament del catecisme, especialment destinats a millorar-ne la comprensió per part dels infants.

A la nostra ciutat seria designat també per a arxiver municipal i conservador del museu, tasca que portaria a terme amb gran interès i dedicació durant molts anys.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos