Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Julià Viñals Miquel

Sant Feliu de Guíxols, 1875 - Palafrugell, 1972


Xofer.

vinals-miquel-julia01Fill del calongí Isidre Viñals i Dispès i de la cristinenca Rosa Miquel i Oliu, domiciliats a Sant Feliu, en Julià nasqué a l’ermita de Sant Elm perquè el seu pare feia les funcions d’ermità i la seva mare de guarda d’aquell indret. Considerat amb els anys com un dels millors conductors locals de carruatges de l’època, esdevindria també un dels pioners de l’automobilisme de Catalunya, que treballaria en diferents companyies de transport local i provincial, tant de mercaderies com de passatgers.

Iniciat de jove en la cura del bestiar vaquí en una casa granja situada al carrer de Sant Joan, en Julià va haver de fer el servei militar a ultramar, de manera que romangué durant quatre llargs anys a la milícia i en tornà amb el grau de sergent. En retornar a Sant Feliu va continuar fent de vaquer en aquella granja que tenia, davant per davant de la seu de la companyia de transport de Narcís Ribot i Camós. Aquest fet, unit a l’interès de Ribot perquè li donés un cop de mà amb els carruatges, el portà a iniciar-se en aquell ofici de conductor.

vinals-miquel-julia02L’any 1904 Viñals conduiria el carruatge del rei Alfons XIII pels carrers de Sant Feliu, en col·locar-se la primera pedra del moll comercial guixolenc. La calessa de Viñals, que encapçalava el reial seguici, transportava el distingit monarca, el president del Consell de Ministres, Antonio Maura, i l’alcalde de Sant Feliu, Manel Vilas.

vinals-miquel-julia04Amb els anys, i en haver-se modernitzat el transport públic amb cotxes a motor, Viñals –que es traslladaria definitivament a Palafrugell amb la seva esposa Francesca Salellas l’any 1914 i aprendria mecànica i conducció a Barcelona– es convertiria en el primer xofer autoritzat amb el número 1 de carnet professional provincial. Durant la seva etapa de xofer portaria en el seu Hispano Suiza de 24 CV –que podia agafar una velocitat punta de 70 quilòmetres per hora– il·lustres personatges del món de la música, la cultura i la política, com Pau Casals, María Barrientos, Francesc Cambó o el ministre d’Hisenda Miguel Villanueva.

Durant la seva llarga trajectòria professional, Julià Viñals conduiria diversos i bells automòbils, com els famosos Delage, francesos, els cotxes nord-americans Buick, o el luxós Packard 626, fabricat a Detroit i considerat el millor cotxe nord-americà de l’època.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos