Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Josep RIBERA MILÁN

Sant Julià de Ramis, 1937


Músic concertista.

josep-ribera-milan01Resident a Sant Feliu des dels tres anys d’edat, la seva innata vocació musical tingué l’inqüestionable esperonament del seu pare, músic de cobla i sabater d’ofici. Així, a l’edat de sis anys inicià estudis de solfeig i piano amb Victòria Burcet, i posteriorment ho féu amb Pere Mercader i Terradas, director de l’Escola Municipal de Música de Sant Feliu. Tres anys després, amb els avenços musicals fets per Ribera, ingressà al conservatori de música del Liceu de Barcelona, on restà fins a concloure els seus estudis (1953).

Més tard amplià coneixements musicals a Anglaterra (1953), on va haver de treballar durament en l’hostaleria per tal de costejar-se els estudis. En el temps lliure, generalment al vespre, solia tocar assíduament als pubs londinencs davant d’una nombrosa concurrència. L’any 1954 va debutar com a professional al Royal College of Music de Londres, per poc després retornar a Catalunya, on donà una sèrie de concerts de música clàssica. Sis anys després (1960) emigrà a Suècia, on iniciaria diversos estudis musicals amb el director de l’Escola de Música de Perfeccionament de Ràdio Suècia, Hans Leygraf, a qui substituiria quan es jubilà l’any 1970.

Durant aquells anys, Ribera va actuar als auditoris més prestigiosos de Noruega, Dinamarca, Finlàndia, Suïssa, França o Gran Bretanya, i alhora va esdevenir un músic que tenia al seu càrrec una master class, amb un reduït nombre d’alumnes. La seva professionalització musical li ha reportat importants guardons internacionals: fou membre honorari de la Reial Acadèmia de les Arts de Suècia, i el 1976 la ciutat israeliana de Tel Aviv li dedicà el seu nom a una nova avinguda de la metròpoli, en reconeixement a la difusió de la música d’aquell país. Així mateix, com a bon guixolenc, en els seus concerts internacionals Ribera ha interpretat sovint peces del nostre enyorat Juli Garreta i Arboix, com la Sonata en do menor per a piano, i la Sonata en fa per a violoncel i piano. També ha enregistrat més d’una dotzena de discs, la majoria d’ells amb un repertori convencional, dos dels quals estan dedicats a la música catalana.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos