Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Josep Maria Vilà Gandol

Sant Feliu de Guíxols, 1904 - 1937


Músic.

josep-maria-vila-gandol01Fill de Josep Vilà i Andreu, natural de Vidreres, i de Plàcida Gandol i Martí, de Llagostera, ambdós domiciliats a Sant Feliu abans de l’any 1899, en Josep Maria inicià les seves primeres lliçons de solfeig amb els professors locals Agustí Figueras i Bolívar i Ramon Novi i Inglada, i estudià més tard amb l’eminent músic Juli Garreta i Arboix. L’any 1914 va ingressar a l’escolania i capella de Montserrat, en les quals romandria set anys que li donarien una sòlida formació musical. De retorn a Sant Feliu (1921), començà a fer classes particulars de música i amenitzà projeccions de cinema mut al Teatre Vidal amb el Quintet Garreta.

josep-maria-vila-gandol02Substitut de mossèn Narcís Mosqueres com a organista de la capella de música parroquial, escriví a partir d’aleshores nombroses peces religioses –tedèums i música sacra–, com també gran quantitat de sardanes, sovint supervisades pel mateix Juli Garreta, les quals foren estrenades en la seva majoria per la cobla local Unió Guixolenca (1924-1927), amb una interpretació que revelà que, malgrat la seva jovenesa, Vilà tenia predisposició i clares aptituds per a la composició sardanística. Entre les seves moltes composicions, podem citar Vol de gavines, Boira, Confidències, Flor de maig, Esclat d’amor, Pastor i pubilla, Poncellina, La gata i en Balitre, S’Agaró, L’aplec de l’amor, etc.

Col·laborà també amb diversos autors teatrals per musicar algunes de les seves obres. És el cas de l’arranjament musical del sainet líric L’arribada del ministre, de J. Manubents, Traïdoria no venç l’amor, de l’autor local Francesc Masferrer, o l’episodi simfònic descriptiu per a tres cobles El timbaler del Bruc, amb gran èxit de crítica i públic, totes tres dins el mateix any de 1928.

josep-maria-vila-gandol04Així, a la dècada dels anys trenta, l’afany d’exploració musical de Vilà no s’aturà. Musicà l’obertura de l’obra de Pous i Pagès L’endemà de bodes (1932) i el poema dramàtic de Ventura Gassol La cançó del vell Cabrés (1932), escenificada per l’Agrupació Romea de Sant Feliu.

Josep Maria Vilà compaginaria la seva producció musical amb la participació en diferents orquestrines i cobles locals, com Joventut Artística, dirigida pel mestre Agustí Figueras i Bolívar (1929), orquestrina Guíxols, d’Arseni Roig i Ponsjoan (1931), o el Dazzling Jazz (1934), de la qual seria el director i responsable.

En esclatar la Guerra Civil espanyola (1936), Vilà –que havia començat a treballar en la transformació en òpera del poema dramàtic Guillem de Cabestany, de Jaume Rorquelles– va ser col·lectivitzat com a músic pel comitè local de la CNT-FAI, i passà a formar part de l’Orquestra Col·lectivitzada del Cinema, amb seu al Teatre Vidal. Afectat, però, d’una malaltia pulmonar hereditària, que s’agreujà pels terribles successos d’aquells temps, se l’hagué d’ingressar a l’hospital de Girona, on morí la vigília del seu sant, el 18 de març de 1937, quan comptava tan sols trenta-dos anys d’edat.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos