Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Josep Irla i Bosch

Sant Feliu de Guíxols, 1876 - Saint-Raphaël, França, 1958


Polític.

josep-irla-bosch02President de la Generalitat de Catalunya. Fill d’una família obrera de la vila, el seu pare, Josep Irla i Rovira, federal de cap a peus, regentava la taverna de cal Romaguer al carrer de l’Algavira. En Josep va estudiar en una escola laica de forta inspiració republicana i, entrat en la majoria d’edat, va obrir un petit obrador per a la fabricació de taps de suro.

Seguint els ideals polítics del seu pare, formà part del Centre vila Federal Català de Sant Feliu. Entre els anys 1907 i 1910, presidí l’alcaldia guixolenca en uns moments de forta tensió social que desembocarien en importants aldarulls a la ciutat. Tot i la seva assenyada actuació durant aquestes revoltes, en què Irla es va mostrar dialogant i conciliador amb les dues parts en discòrdia, seria cessat poc després pel governador civil de la província.

josep-irla-bosch04Aquest fet, però, no l’apartà pas de la vida política quan tot just començava; ans al contrari, n’eixí encara amb més força i empenta que mai. Així, l’any 1911 seria escollit diputat provincial, en pertànyer al comitè comarcal de la Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR), càrrec que va exercir entre 1911-1923. Durant aquest temps, va formar part com a conseller de la Mancomunitat de Catalunya, associació en la qual treballà activament en diverses comissions (cultura, economia, ensenyament i obres públiques). En temps de la Segona República fou nomenat comissari delegat de la Generalitat de Catalunya a Girona (1931) i diputat al Parlament català (1932). I després d’esdevenir director general del Ministeri d’Indústria i Comerç del Govern de la República a Madrid, retornà a Catalunya, on passà a ocupar la Direcció General d’Assistència Social.

Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), va desenvolupar diverses tasques dins el Govern Català: conseller provisional de Sanitat i Assistència Social; sotssecretari del Departament de Cultura i director general de Patrimoni i Rendes. I, finalment, al mes d’octubre de l’any 1938, Irla va ésser escollit president del Parlament de Catalunya.

Com tants altres exiliats empesos per la retirada republicana, el 27 de gener de 1939 Josep Irla va travessar la frontera i s’endinsà cap a terres de França, per establir-se inicialment a Ceret, en terres de la Catalunya Nord. Allà s’establiria novament com a industrial surotaper, al costat dels seus dos germans, Francesc i Nicolau, endegant un negoci que els permetria sobreviure.

En esclatar la Segona Guerra Mundial (1939-1945), el president Lluís Companys va ser detingut per la policia militar alemanya, lliurat a les autoritats franquistes i afusellat al castell de Montjuïc. Fou aleshores quan tota la responsabilitat del Govern de la Generalitat a l’exili va recaure en el guixolenc Josep Irla i Bosch. D’aquesta manera, entre l’any 1940 i el 1954, esdevingué la màxima representació institucional catalana a l’exili, on va formar un govern de personalitats (1945-1948). Durant aquests catorze anys, promouria diverses actuacions davant la jurisdicció internacional per denunciar la greu situació dels drets dels catalans, menyspreats pel Govern de Franco. El 1954, Irla va decidir, per raons de salut, renunciar al càrrec de president de la Generalitat, i fou substituït pel secretari general d’ERC Josep Tarradellas nomenat conseller primer en substitució d’Irla. Josep Irla va morir el 19 de setembre de 1958. Ha estat considerat un polític honest, dialogant i sense ambició personal, que –justament– darrerament ha rebut tot el reconeixement humà i polític que mereixia per part de les actuals institucions catalanes. Sense la seva actuació res no hauria estat igual durant l’obligada i cruel diàspora catalana. D’ençà de l’any 1981, les seves despulles reposen al cementiri de Sant Feliu de Guíxols.

josep-irla-bosch01


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos