Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan Puig Admetller

Sant Feliu de Guíxols, 1913 - 1986


Alcalde.

joan-puig-admetller01Industrial electricista amb comerç propi al carrer de la Rutlla per a la venda d’aparells electrodomèstics, ràdios, televisors i objectes de regal. Fill del lampista guixolenc Josep Puig i Coll, amb domicili al carrer de Capmany, i de Neus Admetller i Dubé, de l’Escala, en Joan seria nomenat tinent d’alcalde a la dècada dels anys quaranta, durant el mandat de Robert Pallí i Rovira (1946-1960), i més tard assoliria el càrrec de delegat de Premsa i Propaganda, com també d’Informació i Turisme, fins ben entrats els anys seixanta.

Substitut de Pallí al capdavant de l’alcaldia per nomenament del governador civil (octubre de 1960 – juliol de 1964), inicià diverses reformes urbanístiques a la ciutat –algunes més polèmiques que altres–, com la remodelació de la rambla Vidal (pavimentació, mobiliari, instal·lacions, il·luminació, substitució del pas que la creuava a l’alçada dels carrers Major i Clavé), amb el canvi de l’arbrat dels plàtans per pins, molt qüestionat per una part de la ciutadania.

Realitzà també obres d’embelliment de la zona del Fortim o Salvament, aleshores un espai molt degradat, amb la construcció de rocalles, jardineria, escales i mirador. Així mateix, Puig esdevindria l’artífex de la urbanització de la plaça de Ferran Agulló i Vidal (antiga plaça del Raig), amb estany i escultura inclosa (1963), com també del monòlit a la miranda de l’ermita de Sant Elm.

joan-puig-admetller02Dins el seu mandat, precisament en un temps d’un millor horitzó econòmic, prosseguí amb la línia iniciada pel seu predecessor Robert Pallí, amb la construcció de diversos habitatges socials a la ciutat. Aquell mateix any col·locaria la primera pedra del Liceu Abat Sunyer (1963) –actual IES Sant Elm–, alhora que autoritzava diverses actuacions urbanístiques situades als sectors del Molí de les Forques i de Sant Elm.

Ànima i organitzador del I Festival Amateur de la Costa Brava en companyia d’Enric Descayre i Salgas, es distingiria per la seva sensibilitat cultural i artística. Cofundador amb el mateix Descayre del setmanari local Chut (1947-1949) –després Àncora (1949)–, com també del Casal Guixolenc a Barcelona (1959), seria promotor de la primera emissora de ràdio a Sant Feliu (Radio Juventud), instal·lada a l’edifici del monestir.

Joan Puig, que estava esposat amb Pepita Roig i Sagrera, fou un gran aficionat al futbol. L’amor pels colors locals el portà a ésser, durant molts anys, vicepresident de l’Ateneu Deportiu Guíxols.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos