Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan Padrosa Baus

Sant Feliu de Guíxols, 1930 - Sant Sebastià, Guipúscoa, 2008


Músic concertista.

joan-padrosa-baus01Fill de Dalmaci, propietari de l’adrogueria de can Padrosa de la carretera de Girona, per motius familiars es traslladà amb la família a Tarragona, on residia la seva àvia materna i un oncle militar de carrera, quan només comptava tres anys d’edat (1933). En esclatar la Guerra Civil espanyola (1936), l’oncle va ser mobilitzat cap al front, i la família d’en Joan va anar a viure a la població de la Canonja, on restà fins l’any 1941. Allí, en Joan –que havia perdut la seva mare durant la guerra– inicià la seva primera instrucció musical amb la professora Paquita Vidal. Poc després, i en ésser traslladat el seu oncle –aleshores exmilitar– a Sant Sebastià com a representant de la casa de comerç de peix Vidal de Tarragona, continuaria els seus estudis de piano amb la professora Clotilde García Pinto (1941).

L’any 1948, Padrosa –que aleshores realitzava la seva llicenciatura musical amb caràcter lliure– guanyà el primer premi del conservatori oficial d’aquella ciutat. Més tard, prosseguiria la seva educació musical a París, on seria alumne avantatjat del pedagog i catedràtic del conservatori de París Yves Nat, i també deixeble del seu auxiliar de càtedra, Jacquinot. El 1951 guanyaria el Primer Premi d’Honor del conservatori de París, un fet que li va permetre actuar al Palau de la Música de Barcelona, en una vetllada acuradament organitzada pels també guixolencs Jaume Marill i Forns i Valentí Rourich i Nadal.

joan-padrosa-baus02D’ençà de l’any 1953, Joan Padrosa va actuar com a solista en infinitat de concerts, orquestres i agrupacions musicals: Orquestra Nacional a Madrid, Filharmònica de Bilbao, Gran Orquestra de l’Òpera de Montecarlo, Orquestra Filharmònica de la RAI a Milà, Orquestra Municipal de Barcelona o l’Orquestra Simfònica de Viena, a més de participar en nombrosos festivals internacionals a França, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Iugoslàvia –on actuà durant dos anys consecutius amb el violoncel·lista Ricard Boadella i Sanàbria–, Grècia o Txecoslovàquia.

Catedràtic de piano al conservatori de música de Donostia des de l’any 1963, Joan Padrosa va estar sempre vinculat a Sant Feliu, tant a nivell professional (amb concerts al Festival de la Porta Ferrada i a S’Agaró) com pel fet d’haver-hi tingut ininterrompudament la seva residència d’estiueig.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos