Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan Goula Soley

Sant Feliu de Guíxols, 1843 - Buenos Aires, Argentina, 1917


Músic.

joan-goula-soley01Nascut a l’antic carrer de la Pilota –avui, de Joan Goula–, fill del matrimoni barceloní format per Joan Goula i Llorens, llibreter d’ofici, i Maria Soley i Horri, i cosí germà del gran actor de l’escena catalana Ermengol Goula i Catarineu, en Joan es traslladà als disset anys a Barcelona, on inicià estudis musicals amb el reputat compositor Nicolau Manent. Després de residir-hi fins el 1866, estudiant i treballant alhora en diferents càrrecs en el Teatre Liceu, fou contractat com a director del Teatre Líric de Palma de Mallorca, moment que aprofità per fundar l’Orfeó Mallorquí, que tants de dies de glòria donà a Ses Illes.

A l’inici dels anys setanta, la carrera artística del músic guixolenc va donar un salt qualitatiu en fer-se càrrec de la direcció del Teatre Líric Imperial de Moscou, de tal manera que des d’aquell moment assolí una gran importància entre els més acreditats mestres directors del vell continent. A l’estiu de 1871, dirigí els famosos concerts de Baden davant les famílies més aristocràtiques d’Europa i, quatre anys després, ho faria al capdavant de les principals orquestres d’Alemanya, amb la representació de diverses òperes de Verdi.

joan-goula-soley02L’èxit aclaparador de crítica i públic li valgué poder realitzar una gira pels escenaris més importants d’Europa: Lisboa, Sant Petersburg, Berlín, Dresden, Hamburg, Munic, Stuttgar, Leipzig, Barcelona, Sevilla, València, etc. De retorn a Rússia, Goula treballà en noves produccions operístiques per al Teatre de l’Òpera Italiana d’aquella ciutat. De les vint-i-set òperes representades a escena, el guixolenc va dirigir-ne vint-i-dues. A l’hivern de 1877, en retornar el tsar Alexandre II de la guerra d’Orient, Goula el va obsequiar amb una de les seves composicions més distingides: La gran cantata, representada per la cèlebre soprano Sra. Nielsen.

L’any 1880 va ser contractat per dirigir el Teatro Real de Madrid, on romandria amb gran èxit fins a la temporada de 1884.

A l’estiu anterior (1883), i convidat pel Centre Recreatiu de Sant Feliu de Guíxols, Joan Goula tornaria a la seva vila natal, anys després d’haver somniat dedicar-se en cos i ànima a la música –el que en definitiva havia estat la causa de la seva llarga peregrinació– per tal de dirigir un memorable concert benèfic durant el segon dia de Festa Major. Al mig del sorral de la platja, doncs, i a dins de l’envelat, Goula dirigiria diverses composicions com el Paragraff de Suppé, la marxa del Tannhaüser, de Wagner, o Los néts dels almogàvers, de Clavé, a més d’interpretar dues peces del mestre local Dionís Baró: Las golondrinas i Las primeras ilusiones.

joan-goula-soley05A mitjan dècada dels anys noranta, Goula s’establí a l’Argentina, on tres anys abans s’havia proposat implantar l’òpera espanyola a Amèrica. Experimentat i emprenedor, donà a conèixer al Teatro Colón de Buenos Aires l’obra de Felip Pedrell Els Pirineus, i altres composicions.

Mullerat a l’església parroquial de Montserrat de Buenos Aires amb la jove de trentaquatre anys Elisabet Grassot i Sanmartí (1909), filla d’una de les famílies catalanes més influents de la capital argentina, el 1910 fundà el Conservatorio Argentino de Música y Canto, i es convertí també aleshores en un actiu soci fundador i ànima del Casal Català d’aquella ciutat.

Malgrat ésser més conegut en el món de la música com a director d’orquestra i de masses corals que no pas com a propi compositor, Joan Goula va deixar escrites excel·lents partitures de música religiosa, com també d’òpera i balls d’espectacle, com La campana de la Unió, A la voreta del mar, Gloria al arte, Ave verum, La gran cantata, Clye o el triomf de Venus, La fraternitat, etc.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos