Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan Casas Arxer

Sant Feliu de Guíxols, 1839 - 1923


Alcalde (S. XIX).

joan-casas-arxer01Industrial surer i promotor de la construcció del tren de Sant Feliu. Casas fou un dels personatges més determinants en la indústria i la política local del segon i tercer terç del segle XIX, i cal considerar-lo –durant el gairebé quart de segle XX que visqué– com un dels guixolencs més influents de la nostra ciutat. De fet, poques actuacions locals, tant pel que fa a les pròpies iniciatives municipals com fins i tot a les engegades per la mateixa Cambra de Comerç de Sant Feliu i diversos comerciants locals, s’iniciaven o es gestionaven sense una consulta prèvia a Joan Casas. Era, sens dubte, un reconeixement a l’extraordinària labor realitzada en favor de la població i que, als primers decennis d’aquell nou segle, estava donant els seus fruits: la Companyia de Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona.

Fill del matrimoni benestant format per Antoni Casas i Calzada i Teresa Arxer i Busquets, va estudiar i treballar durant alguns anys a Londres, fins que va retornar a Sant Feliu per gestionar la plaça d’apoderat de la fàbrica de suro Vinyas y Cía., propietat de Joan Vinyas, després d’esposar-se amb la neboda del seu patró, Antònia Vinyas i Vinyas, natural de la Jonquera, l’any 1866. Batlle de la vila en tres ocasions (1868-1870, 1874-1876 i 1891-1894), esdevingué l’ànima de la construcció del tren de Sant Feliu a Girona el 1892, conjuntament amb Enric Heriz i Campaneria, com també de l’organització de l’Exposició de Belles Arts d’aquell mateix any als jardins Ferrer i Casas, amb gran ressò a nivell comarcal.

joan-casas-arxer02Copropietari de les societats sureres Vinyas, Huygen y Cía. i Casas, Huygen y Cía. amb sucursals a Algarve i Vilanova de Portimão (Portugal), a Rotterdam (Holanda) i a Sevilla, i després d’haver estat secretari de la Junta Revolucionària de Sant Feliu, que presidiria el federal Pere Caimó i Bascós (1868), i d’ésser el primer president de l’Estació de Salvament de Nàufrags (1886), es convertiria, a les darreries del segle XIX, en un dels guixolencs més actius de la població. Un fruit del seu treball constant fou l’obtenció de la concessió governativa del tren i la seva posterior posada en funcionament 1892).

President del consell d’administració de la companyia del ferrocarril entre els anys 1892 i 1895, ho seria novament a l’inici del nou segle XX (1905-1907), i en seria el vicepresident segon en el llarg període de 1908 a 1917, sempre vetllant perquè l’empresa que havia creat assolís els seus objectius comercials.

Militant de les files regionalistes, l’any 1903 fou presentat per la Junta Directiva Catalanista de Girona i Comarca com a candidat catalanista en les eleccions generals per a diputats a Corts pel districte de Girona. Tot i comptar amb el suport del president del Centre Catalanista de Girona, Joaquim Botet i Sisó, i amb el del regionalista Francesc Montsalvatge i Fosas, Casas no va poder ésser escollit diputat, malgrat recollir per a la seva candidatura nombrosos vots. Dos anys després, però, seria nomenat vicepresident de la junta permanent provincial de la Unió Catalanista (octubre de 1905).

Persona d’amplíssima cultura, poliglot, i amb dots d’acurat escriptor, ens deixà una exquisida traducció d’Hippolyte Taine, el cèlebre filòsof, historiador, crític literari i poeta francès, entre molts altres treballs literaris.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos