Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan BORDÀS SALELLAS

Figueres, 1888 - Barcelona, 1961


Arquitecte.

Director de l’Escola d’Arts i Oficis. Estudià la carrera d’Arquitectura a Barcelona, on obtingué la titulació el 1910. Dos anys després se li concedí una beca i fou pensionat de l’Escola Espanyola a Roma. A Itàlia conegué nombroses tècniques que l’introduïren –i ho féu amb gran passió– en el disseny tradicionalista de l’època. L’any 1912 fou designat per la Diputació Provincial professor-director de l’Escola d’Arts i Oficis de Sant Feliu. En aquest centre, on Bordàs desenvoluparia un pla d’estudis segons el qual s’impartirien classes de dibuix geomètric, trigonometria, física i química i dibuix industrial, coincidiria i treballaria estretament amb els avantatjats mestres Josep Berga i Boada i Narcís Albertí i Bosch.

bordas-salellas-joan01L’any següent, l’Ajuntament guixolenc, que aleshores presidia l’alcalde Narcís Duran i Juera, el nomenà arquitecte assessor del municipi, càrrec que va ocupar ininterrompudament fins a la seva jubilació, l’any 1955.

bordas-salellas-joan02Com a tècnic d’obres a la nostra ciutat, cal destacar-ne els següents projectes: reforma i ampliació de l’hospital municipal (1913), adequació del xalet de can Malionis, propietat de l’hisendat Pere Rius i Calvet (1919), construcció de la fàbrica La Suberina (1919-1923), reforma dels banys de Sant Elm (1922), ampliació i reforma del col·legi de la Divina Pastora (1929), mercat cobert municipal (1929-1930), Casino El Guixolense (1930), amb col·laboració de l’arquitecte Josep M. Rodríguez i Lloveras, o les cases Dawson (1941) i Arxer (1947). Joan Bordàs també fou autor del disseny de les fonts de la plaça del Monestir i de la placeta de Sant Joan (1932), com també del bloc de serveis per a urinaris públics als jardins Juli Garreta (1933).

bordas-salellas-joan02Malgrat tot, Bordàs serà recordat més com a tècnic urbanista –per bé que no realitzaria cap planificació d’àmbit general a la ciutat– que no pas com a arquitecte. Les obres de reconstrucció dels dos passeigs (1943), amb uns elements prou identificatius –bancs, parterres i mobiliari–, i la construcció del mur de defensa de la platja (1945), finançat per la Dirección General de Regiones Devastadas –amb un disseny prou atractiu i singular en què hom intueix a les baranes i els seus balcons, a manca de signatura oficial, el segell particular innegable d’un Bordàs– avalen aquest judici.

Joan Bordàs i Salellas –que dirigiria l’oficina tècnica municipal fins el 1955– col·laboraria en diverses revistes d’arquitectura i disseny, i publicà també alguns articles a la premsa local sobre temes urbanístics guixolencs. L’any 1969 veié la llum el seu llibre pòstum intitulat San Pedro del Vaticano y sus arquitectos.

bordas-salellas-joan04   bordas-salellas-joan05   bordas-salellas-joan06


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos