Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan BARTRA ROMÀ

Sant Feliu de Guíxols, 1874 - Barcelona, 1938


Advocat i jutge de pau municipal.

Cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona, malgrat no exercir mai aquesta professió. Fill de Joan Bartra i Jordà i de Concepció Romà i Patxot, era descendent per línia materna del famós corsari guixolenc Jeroni Basart, àlies Rufo (1742-1811). Dedicat durant anys a gestionar els interessos de diversos bancs amb seu a Sant Feliu,esdevindria sotsadministrador de la sucursal de la societat Crédito Mercantil (1918), com també director del Banco de Barcelona i del Banco Comercial de Barcelona a la nostra ciutat.

bartraromajoan01En l’àmbit judicial, seria nomenat jutge de pau municipal i també fiscal (1903-1911), precisament en uns moments de forta crisi laboral, en què va haver de fer front a greus divergències socials entre la classe treballadora i els industrials surotapers de la població. L’any 1921, el totpoderós Banco de Barcelona –del qual ell era el director a Sant Feliu i que ja havia absorbit, dos anys abans, l’antiga banca guixolenca Sucesores de R. Valls y Martí– va fer fallida tècnica, amb la consegüent suspensió de pagaments, tot arrossegant altres entitats bancàries, com el Banco del Ampurdán, de la família Girbau, i la Banca Romaguera (1922). Joan Bartra, que estava esposat amb Francesca Sabater i Casanovas, amb qui vivia al passeig del Mar, es jubilaria com a director de la sucursal del Banco de Préstamos y Descuentos Comercial de Barcelona a Sant Feliu, a mitjan dècada dels anys trenta. El seu lloc l’ocuparia el també guixolenc Joan Cosp i Barceló.

bartraromajoan02En esclatar, però, la Guerra Civil espanyola (1936), i en ésser considerat Bartra una persona benestant i d’idees conservadores, seria empresonat per les milícies populars a la Casa de la Marquesa (octubre de 1936), conjuntament amb altres guixolencs com Ignasi de Blas i Vilà, Jaume Lladó i Vidal, Marià Vinyas i Vinyas, Vicenç Gandol i Jordà o Narcís Ruscalleda i Sabater. Davant l’empitjorament del seu delicat estat de salut, fou alliberat i poc després passà a residir a Barcelona, on va morir l’any 1938.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos