Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan BALMAÑA CANET

Santa Cristina d'Aro, 1895 - Sant Feliu de Guíxols, 1966


Escultor.

balmanacanetjoan01Malgrat que sempre es va considerar un home estretament lligat a la pagesia, amb nombroses propietats tant a Sant Feliu com a Santa Cristina –en els padrons municipals de l’època hi figura com a agricultor–, Joan Balmaña esdevindria un escultor autor de creacions gens banals. Les seves obres –que, esculpides en pedra, guix o bronze, transmeten un sentit de la proporció digne d’esment– immortalitzarien alguns dels personatges guixolencs de més transcendència del primer terç del segle XX.

balmanacanetjoan02Autodidacte i amant de l’escultura figurativa, Balmaña va passar a residir definitivament l’any 1918 a la nostra ciutat, primerament al carrer Marquès de Robert, i més tard al mas Savalls (avui conegut com mas Balmaña). Introduït de molt jove en els ambients culturals de la població –les famílies Garreta i Balmaña confraternitzaven des de feia anys–, va anar desenvolupant una sensibilitat innata cap a l’art de l’escultura.

De tota la seva obra cisellada emprant el punxó, la massa i l’escarpra, destaquen tres peces identificatives: el bustos dels compositors guixolencs Juli Garreta i Arboix i Josep Maria Vilà i Gandol, i el del futur alcalde Vicenç Gandol i Jordà, presentats a l’Exposició Comarcal d’Art organitzada per l’Agrupació Palafrugellenca Costa Brava, a l’Escola d’Arts i Indústria de Palafrugell, el 12 de juliol de 1936.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos