Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan ARXER FERRER

Sant Feliu de Guíxols, 1870 - 1924


Industrial jardiner.

Fou dissenyador i constructor de jardins d’estil romàntic i modernista de finals del segle XIX i començaments del XX en indrets tan característics com els de la vall de Solius (mas Vicens i jardins de l’església i de la rectoria), el paratge de Sant Pol (xalets de la família Estrada i de Benito Romà), el sector de Mascanada (xalet Rasós) o el cementiri municipal.

arxerferrerjoan01Fill del també industrial jardiner guixolenc Jaume Arxer i Serra (1840 – 1924) i de Maria Ferrer i Duran, esdevindria el continuador de la tasca realitzada pel seu pare, especialmente en allò que feia referència a les aplicacions de material artificial i complementari als jardins (coves, muntanyes, ponts, fonts, passeres i cascades), avançant-se fins i tot als corrents més innovadors dels dissenyadors de la Ciutat Comtal.

D’aquesta manera, els Arxer, pare i fill, ordenarien magistralment els jardins de les senyores Ferrer i Casas, al sector de Mascanada, durant l’Exposició de Belles Arts que es va celebrar a Sant Feliu l’any 1892, coincidint amb la inauguració del tren de Sant Feliu de Guíxols a Girona. Amb l’ajut del mestre d’obres Pere Pascual i Baguer, els Arxer projectaren una bellíssima decoració conformada per muntanyes artificials, fonts, quioscos amb baranes de ferro, ponts, llacs i camins, plens de flors i plantes com roserars, geranis, chamerops, lliris, nimfes blanques, asarines, pensaments, iuques, baladres, focus o hortènsies, que meravellaren per la seva conjunció i flaire al nombrós públic que acudí a l’exposició.

arxerferrerjoan02Casat el 1899 amb la jove barcelonina Dolors Coll i Ros (filla de l’important jardiner de la vila de Gràcia Pere Coll i Campmany) i cunyat alhora del ric hisendat del sector tèxtil de Barcelona Pere Rius i Calvet (casat amb Mercè Coll), és precisament en Joan Arxer en qui recau el privilegi d’haver estat l’impulsor inicial del concepte de ciutat-jardí, que ideà per tal de construir una distingida urbanització a la muntanya de Sant Elm. D’aquesta manera, i amb una encomanadissa il·lusió, Arxer va exposar aquesta idea al seu cunyat –després d’haver-ho refusat inicialment el comerciant surotaper Josep Batet i Camps–, el qual va comprar gairebé la totalitat de la muntanya, incloses les finques de Vista Alegre i de l’ermita, a més dels antics banys d’en Baldomero (1918).

Malauradament, Joan Arxer va morir abans que s’acabés la seva urbanització (1925) i se’n bastissin els primers xalets (1926), de manera que no va poder veure realitzat aquest important projecte.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos