Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Joan ALBÓ FRIGOLA

Fonteta, 1932 - Sant Feliu de Guíxols, 1995


Pràctic del port de Sant Feliu.

Capità de la Marina Mercant i pràctic dels ports de Sant Feliu de Guíxols (1960-1992) i també de Palamós durant més de trenta anys, Joan Albó va néixer en un petit poble de l’interior de l’Empordà i es va enamorar de ben jove d’aquell mar llunyà que contemplava quan anava a les platges de Pals o a les de Calella i Llafranc. Als disset anys d’edat va ingressar a l’Escola Oficial de Nàutica del Pla de Palau, a Barcelona, on va cursar els estudis navals. Després dels corresponents tres anys acadèmics, en què va obtenir el número u de la seva promoció, sortí amb la graduació d’agregat (1954), i realitzà fins a 250 dies de navegació durant els dos anys que va anar embarcat.

Joan Albó FrigolaJoan Albó FrigolaA bord del vaixell de bandera costa-riquenya Mare Nostrum faria la ruta Barcelona-Casablanca-Tànger-Livorno, i, més tard, primer com a alumne i després com a pilot, ho faria en els de senyera nacional Ricardo Ramos i Ramón Alonso Ramos, navegant pels mars Mediterrani i Atlàntic, com a tercer i segon oficial. L’Índic, el solcaria amb l’important petrolier noruec Bolgestad, de 16.000 tones i amb port a Copenhaguen, quan era ja un primer oficial consumat. Albó navegaria amb aquest petrolier gairebé per tot el món: Amèrica,Àfrica, Europa i Àsia.

albofrigolajoan03L’any 1960 va obtenir la graduació de capità i es féu càrrec dels vaixells Condesa i, més tard, del Condesito, ambdós de la naviliera Condeminas. A finals d’aquell mateix any, Albó seria nomenat pràctic del port de Sant Feliu, un càrrec que l’exercí –amb gran mestria i seguretat– fins el 1992, en què es va jubilar. Tot i així, encara faria classes, com a profesor de nàutica, en els cursos de patronatge per a embarcacions d’esbarjo que es realitzaven a Sant Feliu. Home afable i molt conegut entre els seus conciutadans, des del seu lloc de capità del Club Nàutic de Sant Feliu es dedicaria a transmetre l’amor per l’esport nàutic i el món mariner en general.

L’any 1993 arribaria el reconeixement públic per a Joan Albó. De mans del gobernador civil de Girona, Pere Navarro, en representació del rei Joan Carles I, li fou concedida la creu del Mèrit Civil, per la seva meritòria i dilatada trajectòria professional.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos