Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Felip CALVET COSTA

Sant Feliu de Guíxols, 1920 - Barcelona, 1999


Polític.

felip-calvet-costa01Fill del matrimoni format per Jaume Calvet i Homs, natural de Caldes de Malavella, i d’Irene Costa i Pons, de Darnius, establerts a Sant Feliu l’any 1906, que més tard regentarien la Fonda de Sant Elm del carrer Maragall, en Felip esdevindria en la seva adolescència un excel·lent estudiant i actiu catalanista, particularitats que el portaren ben aviat a presidir la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) a Sant Feliu, com també la delegació de l’organització a Girona. Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) seria mobilitzat i enviat al front, on va fer de portalliteres a primera línia, fins que fou ferit a la batalla de l’Ebre, concretament a la serra de Pàndols. Exiliat a França a començament del 1939, va ser internat als camps de concentració de Prats de Molló i d’Argelers, d’on pogué fugir més tard.

felip-calvet-costa03A la ciutat de Montpeller es va poder acollir a la Residència d’intel·lectuals catalans de la Fundació Ramon Llull que tenia per objectiu salvaguardar la cultura catalana i organitzar, d’aquesta manera, els serveis assistencials entre els refugiats republicans. Allà va poder fer els estudis superiors universitaris (llicenciatura de Lletres), i conegué i es relacionà amb personalitats de gran prestigi de la cultura i la política catalana. Malgrat això, la manca de recursos econòmics que patia el va fer decidir d’acceptar l’oferta del president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, el també guixolenc Josep Irla i Bosch, que regentava un negoci de venda de taps de suro, per tal que representés els seus productes manufacturats. Fou a partir d’aquest moment que va néixer una col·laboració estreta entre Josep Irla, Felip Calvet i la Generalitat a l’exili.

L’any 1946, Calvet es va casar amb Teresa Rovira, filla d’Antoni Rovira i Virgili (aleshores president del Parlament català a l’exili), i també en aquesta època s’introduïa en el món del xampany com a tècnic qualificat; tot això, sense deixar de banda el negoci del suro i els afers polítics que concernien el president Irla. A més a més, després de la seva dimissió com a president de la Generalitat de Catalunya per motius de salut, i quan ja havia recaigut la presidència en Josep Tarradellas, Felip Calvet continuà mostrant fidelitat política cap al seu màxim representant i la institució que representava. La seva vida pública fou un exemple de continuada lleialtat envers Catalunya i el seu govern democràtic; una vida plena d’ideals i solidaritat contrastada. Felip Calvet va ser un patriota català que va lluitar tota la seva vida perquè no es perdés en l’oblit la memòria del president guixolenc Josep Irla i Bosch.

 


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos