Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Esteve ANDREU SALLÉS

L'Escala, 1881 - Girona, 1951


Personatge popular.

Conegut a Sant Feliu com l’Esteve de la Treballada, aquest guixolenc d’adopció esdevindria, al llarg dels anys, un dels conciutadans més cèlebres i reconeguts de la població. Es relaten desenes de jocoses anècdotes sobre aquest pescador de professió per compte propi, amb domicili al carrer de Bailén, que havia arribat a la nostra ciutat amb els seus pares i la seva germana Justa l’any 1886, quan comptava només cinc anys d’edat.

andreusallesesteveSegons l’anecdotari popular, aquell que s’ha transmès oralment de pares a fills, l’Esteve, de jove, havia estat intern al seminari gironí. El cert és que era un home senzill, un xic introvertit i de pocs recursos econòmics, que solia ser una persona força seriosa quan no estava sota els efectes de la beguda. Ara bé, quan perdia l’esma i se sentia deprimit, aleshores es convertia en un buidaampolles empedreït, i corria pels carrers recitant i representant alguns passatges litúrgics que, curiosament, coneixia prou bé. En tot cas, l’Esteve de la Treballada fou una persona apreciada pels guixolencs, coetani d’un altre personatge popular local, Josep Palau i Xullastres, més conegut com Pepet Boix.

En els seus darrers anys, quan les seves facultats físiques i intel·lectuals varen tocar fons i la seva família no va poder ajudar-lo més, les autoritats municipals el varen traslladar a l’asil d’ancians de Pedret de Girona, on va passar els darrers dies de la seva vida.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos