Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Enric CALVET PASCUAL

Sant Feliu de Guíxols, 1884 - Barcelona, 1976


Químic, farmacèutic i fundador de la Societat Radiotelegràfica de Catalunya.

Menys conegut que el seu germà Agustí Calvet i Pascual (Gaziel), Enric Calvet es distingiria per la seva gran aptitud per a la ciència. En traslladar-se amb la seva família a Barcelona l’any 1893, estudià el batxillerat i es llicencià en Farmàcia el 1906, i més tard, el 1913, en Dret. Allà va dirigir un laboratori per a l’ensenyament de la física, la química i l’electricitat, activitat que compaginà amb les classes de tècnica industrial, exercint de professor de màquines i electrotècnia a l’Escola Industrial de Vilanova i la Geltrú, i també de Terrassa, entre els anys 1916 i 1928.

L’any 1917 es doctorà en Farmàcia amb una tesi sobre la urobilina, i a partir de 1928 passà a impartir classes de química orgànica Industrial, química inorgànica i metal·lúrgia a l’Escola Industrial de Terrassa, a més de química i ciències a l’Escola de Directors de la Indústria Química de Barcelona, i també d’electrotècnia a l’Escola Superior d’Agricultura.

Calvet seria un dels principals introductors de la radiodifusió a Catalunya (1921). Fou fundador de la Societat Radiotelegràfica i de Ràdio Club Catalunya, com també director tècnic de l’emissora Ràdio Catalana (EAJ-13). Al mes d’octubre de 1925, i després que es constituís l’Asociación Española de Aficionados a la Radiotecnia (EAR) –posteriorment secció espanyola de la Internacional Amateur Radio Unión (IAURU)–, Calvet va fer una conferència sobre radiocomunicació a la sala Mozart de Barcelona, on, per mitjà d’altaveus, el públic va poder escoltar els senyals pendulars i l’hora oficial de París i de la ciutat alemanya de Nauen, a prop de Berlín.

Enric Calvet, que estava esposat amb Mercè Viladomat i Villanueva, ocupà el càrrec de vicesecretari del Col·legi de Doctors de Barcelona, i col·laborà assíduament amb articles científics al diari La Vanguardia, entre els anys 1924 i 1936. Vicepresident de la Societat Astronòmica de Barcelona, de la qual va ser membre fundador l’any 1910, fou també soci de la Sociedad Astronómica de España y América i soci d’honor de l’agrupació astronòmica ASTER.

Finalment, fou autor de dos llibres sobre química i astronomia: Prácticas de química orgánica (1921) i Iniciación a la observación astronómica visual y fotográfica (1968).


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos