Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Enric BOSCH VIOLA

Figueres, 1882 - Sant Feliu de Guíxols, 1932


Periodista.

Director del setmanari L’Avi Muné. De ben jove, i per necessitats familiars, es va traslladar amb els seus pares a Palafrugell, on va començar a escriure els seus primers poemes. Anys després va venir a Sant Feliu, on es faria càrrec de la direcció del setmanari satíric i humorístic L’Avi Muné, del qual fou el propietari, director, administrador i venedor entre els anys 1918 i 1932.

Enric Bosch ViolaAquest setmanari, escrit en català i de tendència catalanista, per la seva durada i els interessants articles que s’hi publicaven, ha estat una de les publicacions més importants al llarg de la història periodística de la nostra ciutat. Enric Bosch i Viola va comptar amb la col·laboració desinteressada de rellevants personalitats literàries com Salvador Albert i Pey, Ferran Agulló i Vidal, Caterina Albert (Víctor Català), Gaziel, Joan Arús, Joaquim Ruyra, Miquel de Palol o Octavi Saltor, entre altres. Tot plegat, ho compaginà amb la publicació de poemes propis, contes i corrandes, amb els pseudònims d’Amaniel Bròquil i Salvi Pebre. Són de destacar d’aquest setmanari els números extraordinaris de Festa Major, en els quals Bosch i Viola incloïa brillants articles sobre la ciutat, com també els monogràfics dedicats a Àngel Guimerà i Juli Garreta i Arboix.

Enric Bosch ViolaBosch i Viola, que en els inicis del setmanari es considerava radical i prenia un camí informatiu basat sobretot en el coneixement dels esdeveniments i tafaneries del poble, amb seccions concretes dedicades al futbol, cròniques locals i d’àmbit de la vida municipal –un fet que, d’altra banda, el va convertir en un home polèmic i censurat pels seus detractors–, amb els anys va anar fent un gir continuat cap a una evident moderació.

El cert és que L’Avi Muné, sense els seus competidors més directes, El Programa i L’Ideal, clausurats per les autoritats afins a Primo de Rivera, va transformar-se en un setmanari “modern, ben informat i notablement col·laborat”, tal com el va definir el mateix Bosch l’any 1927. Tal vegada, però, i sense menystenir per això la seva útil labor d’informació sobre els fets locals, Enric Bosch i el seu setmanari varen perdre tota aquella frescor informativa i reivindicativa dels seus primers anys d’edició.

Esposat amb la lloretenca Dolors Vinyals i Brugués, visqué al carrer dels Especiers, on tenia també la redacció del seu setmanari, amb els seus dos fills Albert i Palmira.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos