Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

David París Brugués

El Port de la Selva, 1921


Faroner del Port de Sant Feliu de Guíxols.

david-paris-brugues01Fill de Pere París, un petit industrial fuster, i de Dolors Brugués, en David va realitzar els primers estudis en règim lliure al Port de la Selva, i anà a examinar-se a final de curs a centres oficials de la ciutat de Figueres. Més tard féu el batxillerat al seminari gironí del Collell (1935-1936), combinant estudis i tasques de treball per al Bisbat per tal de poder pagar-se les classes. Allà estudiaria el primer curs amb el professor Vall-llosera, però en esclatar la Guerra Civil espanyola l’any 1936, retornà a la seva població, on restà fins al seu acabament.

L’any 1939 va començar a estudiar –també per lliure– la professió de torrer de far, assessorat per l’encarregat del far del Port de la Selva, que depenia directament de l’Estat. L’any següent, va fer oposicions a Madrid per formar part del Cuerpo Técnico de Señales Marítimas, que depenia directament del Departament d’Obres Públiques i Ports (1940). En aprovar-les, va ésser destinat al far de Formentor, a Pollença (Mallorca), el 1941, prèvia incoació d’un expedient de responsabilitats polítiques per tal de determinar la conducta politicosocial del nou funcionari –i, si hagués estat el cas, apartar-lo del càrrec–. En concloure l’expedient per la inexistència d’afers polítics de l’interessat durant el Govern de la República, prengué possessió de la seva plaça, malgrat que, poc després, les dures condicions d’aquell indret per a un jove de només dinou anys, sol i aïllat del món, el feren demanar l’excedència voluntària uns mesos després.

david-paris-brugues02Reingressat novament al servei, fou enviat al far de Punta Galea (1943), a l’entrada d’una ria de Bilbao. Durant aquell temps fou faroner suplent de diversos fars de Biscaia, com el situat al cap de Matxitxako, a Bermeo, i també del de Lekeitio, on va conèixer l’ajudant de Marina de Sant Feliu Julián Zugadi Arrinda.

Responsable més endavant dels fars del cap de Creus (1943-1945) i del Port de la Selva (1945-1947), guanyà la plaça en propietat de faroner del port de Sant Feliu de Guíxols al mes de febrer de 1948.

Durant els trenta-tres anys que David París tingué cura del far del nostre port (1948-1981), es dedicà a mantenir els seus aparells en perfectes condicions (lents, rails de moviment, sistema elèctric i mecànic, etc.) i va estar en contacte permanent –una relació que a la llarga es traduí en veritable amistat– amb el pràctic del port, Joan Albó i Frigola. Combinà la seva professió amb la d’administrador de l’Hostal de la Gavina, al costat de Salvador Palmada i Ametller (més tard, societat HUSA), i també formà part, amb Arcadi Viñas i Cargol, de la societat Panificadora Guixolense, situada al carrer Pecher (més tard, adsorbida per la companyia líder en brioixeria i pa de motlle Panrico).


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos