Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Concepció Corominas Prats

Sant Feliu de Guíxols, 1890 - Perpignà, Catalunya nord 1982


Cantant d'òpera.

concepcio-corominas-prats01Nascuda en el bressol d’una de les famílies més burgeses de la població, filla del metge Vicenç de Paül Corominas i Muxach (de Brunyola, domiciliat a la nostra població) i de la guixolenca Magdalena Prats i Fortó, esdevindria una consumada cantant tiple absoluta que actuaria a diversos teatres nacionals i estrangers. Als seus tretze anys d’edat, i formant part com a solista avantatjada de l’Orfeó Gesòria, que dirigia aleshores el mestre Josep Codina (1903), seduiria el públic guixolenc amb la seva virtuositat vocal, un fet que li valgué les primeres crítiques musicals positives dels setmanaris locals.

Davant aquestes portentoses condicions, la família Corominas l’envià a Itàlia, on estudià i perfeccionà el poema dramàtic operístic, de manera que romangué a Milà entre els anys 1904 i 1909 acompanyada de la seva tia madrastra Anna Prats, germana de la seva mare, i que es casà amb el metge Corominas en enviduar de Magdalena. A partir de 1910, Concepció Corominas inicià una important gira per diverses ciutats de l’estranger i debutà al teatre Rossini de Venècia. Després d’actuar a Palerm, marxà cap a Buenos Aires, on restà contractada com a primera cantatriu del teatre Colón per espai de tres temporades (1910-1913) sota la direcció de l’eminent mestre guixolenc Joan Goula i Soley.

concepcio-corominas-prats02Maridada a l’Argentina amb el cantant d’òpera italià Ermano Benedetti (1913), i de retorn novament a la Península, actuà al Teatre Vidal sota la direcció del mestre Pérez Cabrero, representant escenes d’òperes de La bohème, Aïda o Il trovatore de Verdi (gener de 1914).

A partir d’aquell any, Concepció es va passejar pels millors teatres nacionals en companyia de cantants de la categoria d’Hipólito Lázaro o Mario Cortada, amb qui s’esposaria en enviduar del seu primer marit, Ermano Benedetti. La darrera gran gira operística d’aquesta guixolenca s’escaigué l’any 1930, quan realitzà una tournée pel nord de la Península (Santander, Lugo, Orense, Ferrol, Pontevedra) amb les obres La bohème, Tosca i Rigoletto.

Tres anys després, però, Corominas va haver d’abandonar la seva carrera artística en patir una greu afecció a les cordes vocals quan comptava quarantatres anys d’edat. Retirada a la ciutat de Perpinyà, a la Catalunya Nord, visqué els darrers anys de la seva vida allunyada de tota opulència relacionada amb el seu passat artístic.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos