Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Carl August BENDER

Lleida, 1884 - Sant Feliu de Guíxols, 1979


Industrial surer.

Vicecònsol d’Alemanya a Sant Feliu. Nét de Heinrich Adam Bender, fundador de l’empresa surotapera d’origen alemany H. A. Bender, establerta a Sant Feliu d’ençà de l’any 1882. En Carl August va néixer fora de Sant Feliu a causa del temor dels seus pares, Alois i Julie, que es produís a les comarques gironines una epidèmia de còlera. Tanmateix, poc després de néixer, i en assabentar-se els progenitors que no hi havia hagut cap epidèmia a la zona, retornaren ràpidament a Sant Feliu, on en Carl passaria la seva infantesa i part de l’adolescència.

bendercarlaugust01A la casa familiar del carrer de Capmany coneixeria no tan sols els membres de la distingida colònia alemanya d’industrials de Sant Feliu que es congregava els dies festius a l’estatge dels Bender –els Greiner, Pecher, Heller, Vinque, Messer, Feurlein, Brandenstain, etc.–, sinó també destacades personalitats de la població –Sabater, Pascual, Rovira, Viader, Galofre-Oller o Garreta–.

De jove, fou enviat a estudiar el batxillerat a Alemanya, encara que solia venir amb regularitat a Sant Feliu, sobretot durant les vacances d’estiu. Més tard es diplomà a Mannheim i Colònia en Comerç Mercantil, i temps després passà a residir a Reims per aprendre francès, i en acabat anà a Nova York, on estudià l’anglès, per retornar posteriorment a Sant Feliu l’any 1908.

bendercarlaugust02Casat amb la també alemanya Margarete Pagentecher (1910), entre els anys 1911 i 1931 va ocupar el càrrec de vicecònsol d’Alemanya a la província de Girona, en substitució del seu pare Alois, tot i que durant la Primera Guerra Mundial (1914- 1918) va marxar cap a Alemanya, on ingressà a l’Exèrcit com a oficial de Cavalleria. De retorn novament a la nostra ciutat, va fundar amb Willy Müller Müller La Casa Alemana S.A. (1920), que inicialment va tenir diverses dificultats d’exportació, davant el control i penalització que s’aplicava a les firmes amb capital o direcció alemanya. Poc després, i amb altres compatriotes, fundaria la Cambra de Comerç d’Alemanya amb seu a Barcelona (1923), de la qual en Carl seria un actiu dirigent.

En esclatar la Guerra Civil espanyola (1936), va marxar amb la seva família cap a Alemanya. Allà residiria en un poble rural a prop d’Stuttgart, precisament en uns difícils anys d’angoixa, fam I desesperació. Enyorats de Sant Feliu, de què estaven tan enamorats, els Bender retornarien definitivament l’any 1951 a la nostra ciutat, on es domiciliaren en un pis del passeig del Mar.

bendercarlaugust03Carl Bender va morir en una residència per a gent gran de Malgrat de Mar. Deixà escrit, però, en el seu testament, que les seves despulles reposessin eternament al cementiri de Sant Feliu. Anys després, hom trobaria un manuscrit de les seves vivències professionals i familiars que en l’apartat final ho resumia així: “La nostra família queda unida en aquesta terra, rodejats de fills i dels nostres records. És la història de molts alemanys a l’estranger que, malgrat tenir una pàtria de naixement, en tenen una altra d’adopció o de tria, i que han optat per ser-hi tota la vida”.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos