Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Benet ALBERTÍ BOSCH

Santo Domingo, República Dominicana, 1867 – Sant Feliu de Guíxols, 1942


Director de l’Escola d’Arts i Oficis.

Delineant de professió, era fill de Benet Albertí i Isern i d’Elena Bosch i Soler, ambdós emigrants guixolencs establerts a l’illa de l’Espanyola, a la ciutat de Santo Domingo (1861), on el seu pare es guanyaria la vida fent d’armador de vaixells a l’empresa dels Hermanos Capell, un dels propietaris de la qual, Josep Capell, estava casat amb la seva germana Escolàstica.

De retorn amb la seva família a Sant Feliu (1872), en Benet estudià Delineació Tècnica, i passà més tard a treballar per als millors arquitectes i mestres d’obres establerts a la nostra població.

Benet Albertí BoschL’any 1901, la corporació municipal el va nomenar professor interí de l’Escola de Belles Arts de Sant Feliu, amb el benentès que hauria de cessar del càrrec quan en prengués possessió el professor titular de la plaça. Durant aquest temps, Albertí alternaria aquesta ocupació amb les classes particulars de dibuix que feia al seu domicili particular. Fou precisament en aquell decenni que fundà l’Escola Privada d’Arts i Oficis de Sant Feliu, situada al carrer de l’Hospital, i de la qual seria el director fins l’any 1910, i a la qual s’impartirien tècniques d’arquitectura (estil alemany), arquitectura mecànica o dibuix lineal.

L’any següent seria nomenat ajudant interí de l’Escola Elemental d’Arts i Oficis de la ciutat (1911). D’aquesta manera, gràcies al llegat fet a l’escola el 1913 per Lluïsa Civils, vídua de Remus i Rufí, Benet Albertí –que n’arribaria a ésser el director a mitjan dècada dels anys trenta– formaria part d’un grup selecte de professors, entre els quals destacarien Joan Bordàs i Salellas i Josep Berga i Boada. Autor de diversos dibuixos, plànols i còpies sobre gravats d’època de la nostra ciutat, com l’estampa barroca del llegendari salvament de sant Feliu l’Africà o del plànol del port comercial (1904), entre altres, esdevindria un gran coneixedor del creixement urbanístic de la ciutat. L’any 1924, Benet Albertí –que estava casat amb Àngela Rabassa i Duran, i domiciliat al carrer de la Creu– seria designat per a formar part com a tècnic en l’elaboració de l’expedient de delimitació del terme municipal de Sant Feliu de Guíxols.

albertiboschbenet02


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos