Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Arseni Roig Ponsjoan

Sant Feliu de Guíxols, 1900 - 1972


Músic instrumentista.

arseni-roig-ponsjoan01Pianista per excel·lència, primer violista en concert, i tible o tenora quan era menester en formació de cobla, aprengué les primeres lliçons musicals de la mà del seu pare, el també músic guixolenc Josep Roig i Roquer, contrabaix i flabiol de la popular cobla orquestra La Unión Guixolense (1909-1927), coneguda popularment com La Punyalada.

De jove va compaginar l’activitat laboral a la fàbrica de teixits de ca l’Estrada i Girbau –molt abans que entrés a la Companyia d’Electricitat de Sant Feliu de Guíxols, on treballà fins a la seva jubilació– amb els estudis de piano amb mossèn Narcís Musqueras i Font, organista que fou de la parròquia de Sant Feliu. Més tard, rebria lliçons de violí amb Francesc Figueras, director de La Unión Guixolense, a més de nocions d’instruments de cobla amb el mestre Bachs. En canvi, els estudis d’harmonia, en els quals Arseni Roig fou molt entès, els realitzaria amb l’eminent mestre Cuadros del conservatori de Girona.

Als catorze anys d’edat va debutar com a músic de cobla i orquestra (primer violí) amb La Unión Guixolense, al costat del seu pare i d’altres músics com Enric Pey i Bustins, Antoni Carbonell i Cosp, Jaume Irla i Sardó o Enric Viladevall, i formà part del seu personal artístic entre els anys 1914 i 1928. A la dècada dels anys trenta s’integraria a les orquestres locals Sextet Jazz-Band Guíxols (1928-1931), cobla orquestrina Guíxols (1931-1936) i Catalonia Jazz (1936).

arseni-roig-ponsjoan02Finalitzada la Guerra Civil espanyola, Roig esdevindria un dels membres fundadors de la popular i sempre recordada cobla orquestra Víctors (30-V-1939), conjuntament amb els músics guixolencs Valentí Rourich i Nadal, Miquel Jacomet i Taulet i Joan Dispès, àlies en Dispès del cafè Debray. Durant aquests anys en actiu de la formació musical guixolenca (1939-1957), Arseni Roig esdevindria el seu director conductor, com també el representant artístic de l’agrupació.

Arseni Roig, que estava mullerat amb la també guixolenca Llúcia Rigau i Ribas, visqué primerament al carrer de Ferran Romaguera –l’habitatge familiar dels seus pares– i més tard es traslladà al carrer de la Creu, on restà domiciliat fins el final dels seus dies.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos