Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Agustí Roldós Calzada

Sant Feliu de Guíxols, 1881 - 1956


Pràctic del Port de Sant Feliu.

agusti-roldos-calzada01Nét per part materna del capità, pilot d’altura i armador guixolenc Cosme Calzada i Pons, i fill de Pau Roldós, també marí i capità de la Marina Mercant, oriünd de Vilassar de Mar, i d’Agustina Calzada, de Sant Feliu, de jove va ésser enviat a estudiar a l’Escola de Pilots d’Arenys de Mar, tal com havia fet el seu avi Cosme a mitjan segle XIX. Allà assoliria la titulació de pilot d’altura, amb el grau de segon oficial timoner, categoria que li permetria dedicar-se a comandar vaixells per diversos mars i oceans.

Als 21 anys, i ja com a primer oficial de la Marina Mercant, va creuar l’Atlàntic en una corbeta de tres pals. Des d’aleshores, la seva professió el portà a bord de diversos vaixells per les rutes més exòtiques del planeta. En les seves llargues travessies ancorà a ports de Xile, l’Argentina, Cuba, Estats Units d’Amèrica, Regne Unit, Rússia, Xipre, Grècia o Egipte.

agusti-roldos-calzada02Esposat amb Francesca Ferran i Estabanell, filla de Jaume Ferran i Marí, maquinista de la companyia del tren de Sant Feliu de Guíxols a Girona, i germà de la modista Maria Ferran i Estabanell, l’Agustí Roldós navegaria per aquells mars fins que va néixer la seva primera filla. Des d’aleshores, i molt condicionat per l’entorn familiar de la seva dona, va abandonar la navegació d’altura per fixar la seva residència definitiva a Sant Feliu.

Nomenat provisionalment pràctic del nostre port l’any 1917, esdevindria el seu titular dos anys després, en guanyar per oposició pública aquesta plaça. A les darreries dels anys vint, i a causa de la important activitat portuària que es generava a Sant Feliu, hom reforçaria el seu personal amb un segon pràctic –Joan Mallol i Casanovas– entre 1927 i 1943, l’any de la seva jubilació.

Roldós compaginaria la seva tasca de pràctic del port guixolenc amb el treball a la fàbrica d’aglomerats del seu pare, situada a la carretera de Palamós. Alhora, seria nomenat regidor municipal a la dècada dels anys trenta, com també president de la Societat de Salvament de Nàufrags i president de la Unió de Fabricants (1918-1919).


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos