Barris de Sant Feliu de Guíxols

 

Agustí Casas Vinyas

Sant Feliu de Guíxols, 1868 - Lausana, Suïssa, 1941


Industrial surer i historiador.

agusti-casas-vinyas03Fill de Joan Casas i Arxer i Antònia Vinyas i Vinyas, estudià al col·legi Vidal de la nostra ciutat, i més tard va fer el batxillerat als Pares Escolapis de Barcelona. En acabar, fou enviat a la Universitat de Brussel·les per un espai de dos anys, on féu cursos de mecànica aplicada, i passà tot seguit a residir a la ciutat de Dresden, on perfeccionà l’alemany.

Més tard viatjà per Itàlia i, ja de retorn a Sant Feliu, es féu càrrec de la gerència de l’empresa familiar, de la qual dirigí durant alguns anys les sucursals de Portugal. Nomenat delegat comarcal del Baix Empordà a l’Assemblea de la Unió Catalanista (1893), s’alineà políticament dins l’estricte catalanisme conservador de l’època.

Membre fundador del Centre Català de Sant Feliu i estret col·laborador del setmanari local Llevor, en què escriuria diversos articles històrics, d’arqueologia i literaris, la seva afecció per les lletres, les arts, la fotografia i l’arqueologia el portarien a publicar el llibre de records sobre els seus viatges per Itàlia, que titulà Coses d’Itàlia. També fou ell qui donà a conèixer el dolmen de la Cova d’en Daina, a Romanyà de la Selva.

agusti-casas-vinyas01Exiliat a Perpinyà amb Josep Palahí i Auter i Marià Vinyas i Vinyas, el fet d’haver donat suport telegràfic al triomf dels catalanistes en les eleccions municipals de finals de l’any 1905 (en què hi hagueren diverses manifestacions antipatriòtiques a Barcelona), els costà a tots tres un rigorós consell de guerra per delicte d’impremta (agost de 1906), de manera que no pogueren retornar a la nostra ciutat fins a començament de 1907, amb la llei d’amnistia general.

L’any 1908 constituí a la nostra ciutat, juntament amb Josep Palahí, la fàbrica de gas Palahí y Cía., i també aleshores entraria a formar part del consell d’administració de la Companyia del Tren de Sant Feliu de Guíxols a Girona, en el qual va romandre entre els anys 1903 i 1914.

agusti-casas-vinyas02Membre del jurat dels Jocs Florals de Barcelona (1913) i de Girona (1914), participà en l’elaboració del Diccionari general de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Delegat de l’Associació Protectora de l’Ensenyança en Català i del Centre Excursionista de Catalunya, esdevindria l’any 1916 el principal impulsor del Concurs Lexicogràfic de la Indústria Surera organitzat per l’Associació Catalana Autonomista de Sant Feliu.

Esposat amb Concepció Maury i Vidal, en esclatar la Guerra Civil espanyola fou empresonat juntament amb el seu germà Lluís i altres guixolencs considerats de dretes (octubre de 1936), tot i que se’n pogué sortir i s’exilià a Suïssa.

Darrerament, l’arqueòleg guixolenc Francesc Aicart i Hereu ha realitzat una tasca de recerca meritòria que ha aprofundit en els estudis de Casas sobre els dòlmens i menhirs de la comarca.


Font: Gent d'un Segle - Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000 (401 apunts biogràfics)
Gerard Bussot i Liñón - 
Urània Estudis Guixolencs - Publicacions de Sant Feliu de Guíxols - 2011

logo-arxiu

 

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos