Música Vocal Juli Garreta

 

V. Música Vocal [64 obres]

L’obra vocal de Juli Garreta és una de les parts menys conegudes de la seva producció, encara que constitueix un grup important en nombre dins del total de l’obra, amb seixanta-quatre composicions. La majoria són cançons líriques amb acompanyament de piano, juntament amb algunes obres corals, dues sarsueles i una incursió puntual en la música sacra. Tota la música vocal que hem pogut datar es circumscriu al període entre 1900 i 1907, any en què s’estrena Impressions simfòniques a Barcelona. Durant aquests anys, Garreta s’obria camí amb la cançó, les sardanes i la música escènica, i amb les primeres provatures d'una música «universal» o «d’alta volada» –segons els paràmetres de l'època–, és a dir, música de cambra i música simfònica.

 

Alpestre (Sense data)

És una de les cançons més difoses i interpretades de Garreta. El mot alpestre és sinònim d’alpí i el text es refereix al cim Jungfrau, situat prop de Berna, a Suïssa. Aquesta cançó va formar part del repertori de cantants consagrats com Mercè Plantada o Màxim Risykoff, i els concerts en homenatge a Garreta incloïen sempre aquesta cançó en el programa, per exemple en el Grandiós Festival pro-monument Garreta celebrat a l’Olympia de Barcelona el 3 d’abril de 1927, o l’audició commemorativa del 4 de desembre de 1938 al Casal de la Cultura de Barcelona.

 

L'Angeleta (Sense data)

Obra basada en la cançó tradicional, esmentada el 1952 per Josep Grahit en la seva biografia de Garreta. 

 

L'Any (Sense data)

Obra basada en la cançó tradicional, esmentada el 1952 per Josep Grahit en la seva biografia de Garreta. 

 

Aplec de cançons (1905)

Cicle de nou cançons premiat amb un accèssit a la Festa de la Bellesa organitzada pel Centre Català de Palafrugell el 18 de juliol de 1905, amb un jurat format per Marià Vinyas, Felip Pedrell i Lluís Millet. Garreta va presentar a aquests Jocs Florals un conjunt de cançons per a la categoria «cançons catalanes d’istil popular». Aquest recull incloïa Serra enllà, coneguda també amb el títol Capvespre, i La non-non trista. El primer premi fou per a Joan Baptista Lambert, director aleshores del Teatre Principal de Barcelona i un guardonat molt habitual dels concursos de cançons durant aquells anys. La seva germana Eulàlia Lambert i el mateix Joan Baptista van interpretar totes les cançons premiades el dia de la Festa. Vegeu també Capvespre i La non-non trista.

 

Ave Maria (sense data)

Cançó per a veu femenina o masculina, sobre el text llatí de la pregària a la Mare de Déu. El format de veu lírica acompanyada de piano remet a les composicions de Franz Schubert o Charles Gounod sobre el mateix text.

 

Les Ballades (sense data)

Obra basada en la cançó tradicional, esmentada el 1952 per Josep Grahit en la seva biografia de Garreta. 

 

Benedictus (sense data)

Obra esmentada l'any 1952 per Josep Grahit en la seva biografia de Garreta. Segons informa, era una peça per a veu de soprano o de tenor, acompanyada per una «petita orquestra».

 

Cançó (1902)

Cançó escrita per a l’obra teatral Llevor de gram, drama en tres actes i prosa de l’autor guixolenc Pere Colomer i Fors, estrenat al Teatre Novetats de Sant Feliu de Guíxols el 23 de maig de 1902.

 

Cançó d'amor (Sense data)

Obra basada en la cançó tradicional, esmentada el 1952 per Josep Grahit en la seva biografia de Garreta.

 

La cançó de l'aire (Sense data)

És una de les cançons més conegudes de Garreta. Va formar part del repertori de les cantants Mercè Plantada i Andreua Fornells, que la van interpretar en la majoria dels concerts celebrats en homenatge a Garreta després de la seva mort. Destaca la interpretació en directe emesa per Ràdio Barcelona el 3 de març de 1926 a càrrec d’Andreua Fornells i la pianista Rosaura Coma.

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos