Música de Cambra Juli Garreta

 

II. Música de cambra [46 obres]

Aquest apartat engloba quaranta-sis obres creades per a formacions instrumentals i públics molt variats. Les versions de les sardanes per a piano o grup de cambra constitueixen gairebé la meitat d’aquest conjunt, que completen les obres de tall romàntic en un sol moviment, per a piano sol o per a un instrument solista i piano, i les obres de gran envergadura en forma de sonata, quartet i concert. Incloem en aquest epígraf una obra per a piano anomenada genèricament Composició i la marxa militar per a piano Agadir, totes elles esmentades per Josep Grahit en la seva biografia de Garreta però que no han estat localitzades.

 

Agadir (sense data)

Marxa per a piano esmentada per Josep Grahit el 1952 a la seva biografia de Garreta, escrita inicialment per a banda militar. Grahit la descriu com a «molt castissa i de gran efecte». Agadir és una ciutat costanera del Marroc, on el 1905 i el 1911 es van produir les anomenades «crisis marroquines» entre França i Alemanya. Vegeu també la versió per a banda.

 

Composició per a piano a dues mans (abans de gener de 1907)

Obra esmentada el 1952 per Josep Grahit a la seva biografia de Garreta, amb el nom genèric de «Composició per a piano a dues mans». Grahit transcriu una carta del 16 de gener de 1907, dirigida a Garreta i signada per Carles Rahola, Xavier Monsalvatje, pare i fill, Miquel de Palol, Miquel Oliva i Tomàs Sobrequés, en què elogien «quelcom de vostè que no té nom… y mereix tenir-ne». Miquel Oliva, pianista, havia interpretat l’obra per a la colla d’amics.

 

Concert en sol menor (1925)

Reducció per a violí i piano del Concert en sol menor per a violí i orquestra. Durant la primavera de 1926, Francesc Costa va interpretar diverses vegades aquesta versió preparada per Eduard Toldrà, juntament amb el pianista Blai Net. No s'ha localitzat la partitura, però cinc dècades més tard es va publicar una altra reducció del compositor Manuel Oltra revisada pel violinista Xavier Turull, que havia estat un dels impulsors de la recuperació de l'obra.

 

Dalt les gavarres (1922)

Versió per a piano de la sardana del mateix nom, realitzada per Josep Maria Vilà i Gandol. És una de les poques sardanes per a piano que s’han interpretat en concert, concretament a Ràdio Barcelona per Félix de Santos Ferran el 20 de març de 1929. Aquest pianista era fill del mandolinista Félix de Santos Sebastián, que havia fet una versió d’aquesta sardana per a orquestra de mandolinistes.

 

Frisança (1907)

Versió per a piano de la sardana del mateix nom. Durant la primavera de 1908 Garreta la va enviar, juntament amb altres sardanes, a pianistes com Joaquim Malats o Alexandre Ribó, per promoure-les i buscar-hi sortida en el repertori de concert. Les cartes d’aquests pianistes a Garreta mostren com Frisança és la sardana per a piano més destacada pels corresponsals. Anys més tard, el pianista polonès Mieczyslaw Horszowski va interpretar-la, juntament amb altres sardanes per a piano de Garreta, en la vetllada musical organitzada per Pau Casals a la seva residència de Sant Salvador a finals d'agost de 1912, quan Garreta i el violoncel·lista es van conèixer personalment. Pau Casals també apreciava especialment aquesta sardana i la tocava al piano sovint, tot i que mai en públic. Hi ha indicis que Garreta podria haver-ne fet una versió per a piano a quatre mans el 1919.

 

Griselda (1907)

Versió per a piano de la sardana del mateix nom. Dedicada probablement a la pianista Clotilde Grau, mare de Josep Grahit, a qui Garreta havia enviat anteriorment versions pianístiques de les sardanes L’aubada, Somni dolç i Somni gris. El setembre de 1912 Garreta la va enviar a Pau Casals, juntament amb Llicorella, Pedregada, Nydia, Maria, Primavera i La rosella. El pianista polonès Mieczyslaw Horszowski va preparar Griselda per estrenar-la en concert. Tot i això, no es té notícia que arribés a interpretar-la en públic. Vegeu també la versió per a conjunt instrumental

Sóc Sant Feliu

Sóc Sant Feliu de Guíxols és un projecte integrador, que es fonamenta en la participació ciutadana per fer de Sóc Sant Feliu de Guíxols un portal el més complet possible. Volem ser un punt de trobada on els diferents col·lectius canalitzin els seus projectes i en generin de nous, per això oferim diversos mitjans perquè la gent ens faci arribar informació sobre les activitats i iniciatives que vulguin divulgar.

Contacte

  socsantfeliudeguixols (@) gmail.com
 

Segueix-nos